Iværk & vækst 09 - dag 2

[caption id="" align="alignright" width="300" caption="Iværk og Vækst logo"][/caption] Så blev det lørdag, og dermed anden dag for årets iværksættermesse. Også i dag var der en masse at se på, og en masse at opleve. Efter succesen med første dag på iværksættermessen så jeg virkelig frem til dag 2. Jeg startede mit besøg med en tur i boghandlen, hvor Henriette Weber snakkede om sin bog Return on Involvement. Jeg nåede desværre ikke at være med fra starten så jeg ved ikke om hun er startet med nogle specielle disclaimere, men jeg blev der ikke længe da jeg fandt det ret kedeligt. Det virker sjovt at man kan skrive en bog og kalde den "Return on Involvement", men stadig ikke involvere sig nok til at forberede sin præsentation hjemmefra. Da jeg ankom var Henriette midt i en offentlig oplæsning af et brev, og herefter valgte hun at fortsætte med oplæsning fra selve bogen. Det næste event var der, som forventet, noget mere gang i. Det var Martin Thorborgs hovedtale "Giv dine varer væk og tjen kassen på det!". Jeg må indrømme at jeg var lidt skeptisk da jeg frygtede at det bare ville blive en genfortælling af Free af Chris Anderson, men dette blev gjort til skamme. Det var en livlig fortælling om Thorborgs egne erfaringer med at dele både information og services ud gratis, og udnytte denne gratis service til at tjene penge. Der var mange gode eksempler og Thorborg kom vidt omkring både bøger og økologisk tandpasta, det var tydeligt at han snakkede ud fra personlige erfaringer. Efterfølgende brugte jeg en times tid på at se på stande og snakke med folk i de stande jeg fandt interessant, samt smuglytte til "Bums eller millionær?" i Konzepteriet, samt "Rum til at arbejde - sådan skaber du de rigtige rammer" i bogcaféen, ingen af de to oplæg fængede dog specielt så jeg søgte hurtigt videre. Det næste event jeg rigtigt fulgte med i var igen på scenen, hvor Charlotte Bircow foldede sig ud med sit "Vilje af stål" foredrag. Endnu et godt og energisk foredrag. Fremmødet her var ikke helt så højt som ved mange af de andre events på scenen, men jeg tror ikke nogen andre på messen fik så mange iværksættere til at rejse sig op og danse på en gang. Det var lidt sjovt at der endelig var en foredragsholder der i den grad fik involveret de tilhørende. Sjovt og humoristisk og bestemt tiden værd. Senere på dagen indtog Danfoss scenen. Med deres Innovation Lab koncept havde de i løbet af messen afholdt 3 brainstorming events hvor deltagerne i grupper skulle komme frem til en lille forretningsplan for et produkt der kan hjælpe miljøet. De 3 finalistgrupper var:

  • Et elektronisk filter til brændeovne der gav alarm ved for stor udledning (hvis man afbrænder det forkerte materiale, f.eks. plastik).
  • En plastpresser der kan stilles i supermarkedet, så man kan returnere plast til genbrug på linje med dåser og flasker.
  • En lille skumbold der placeres under speederen i bilen for at få folk til at accelerere roligere. Konceptet skulle være communitydrevet.
Efter grupperne havde præsenteret deres idéer gik dommerne i tænkeboks i et kvarters tid. I denne periode var en af arrangørerne bag Roskilde Festivalen på scenen og forklarede hvordan de brugte innovation, både egen og fra eksperter udefra, til at gøre festivalen bedre for de besøgende samt mere klimavenlig. Der blev bl.a. fortalt om hvordan en mobilapplikation var blevet udviklet så gæsterne havde adgang til spilleplanen elektronisk, og hvordan de brugte motionscykler og biodiesel til at drive et CO2-neutralt pariserhjul. Efter en kort tale om Roskilde festivalen var det afgørelsens time for finalisterne ved Innovation Lab. De tre dommere fortalte hver enkelt gruppe hvad de fandt specielt godt og skidt ved hver business plan, og udpegede til sidst "plastikgruppen" som vindere af konkurrencen, og overrakte præmien som så vidt jeg forstod, bestod af 3 timers sparring med nogle af Danfoss' innovationseksperter, eller sådan noget. Jeg havde egentlig planlagt at afslutte mit besøg med at høre Ander Stahlschmidt fortælle om præsentationsteknik, men jeg var ved at blive lidt træt, og efter at have hørt ham bruge 10 min på at komme med eksempler på hvorfor det er vigtigt at koncentrere sig om sin pointe når man laver præsentationer (tilsyneladende uden at nå frem til sin egentlige pointe) valgte jeg at gå hjemad.

Overordnet set synes jeg at det var et rigtig fedt arrangement, og især på førstedagen (og generelt på scenen) synes jeg niveauet af de planlagte events, som jeg oplevede, var rigtig højt. Jeg håber på at det er en succes der bliver gentaget næste år, og jeg regner helt sikkert med at ville møde op igen. Det største problem synes jeg var forplejningen. Det eneste jeg egentlig kunne finde af mad var Joe & the Juice der servede en lille uinspirerende sandwich til 55kr der knapt kunne mætte en voksen mand, eller en lidt kedelig salat til samme pris i forums café. Ydermere var jeg glad for at man kunne tiltuske sig en lille kop kaffe hos kaffeautomat sælgeren, da man ellers skulle betale 35(!) kr for en kop kaffe.

Hvis du gik glip af det har jeg også skrevet om første dag