På min tur rundt til nogen af de andre blogs jeg følger med på, har jeg lagt mærke til en tydelig tendens. Hvis man baserer sin blog på wordpress blogsystemet (som jeg gør), og har fundet en række plug-ins som man er rigtig glad for (som jeg har), så er man nødt til at skrive et post om det (som jeg er i gang med).
Da dette sandsynligvis vil blive et langt indlæg har jeg valgt at fordele det over to omgange, som det ses af listen nedenfor.
Første post: De mest interessante, og knap så kendte
- Wordpress Automatic Upgrade
- All in One SEO Pack
Andet post: De små nyttige
- Google XML Sitemaps
- ShareThis
- WP Security Scan
- Akismet
Wordpress Automatic Upgrade
Som du måske har lagt mærke til er min blog stadig meget ny, det er altså begrænset hvor mange erfaringer jeg har nået at lave mig, men en af de ting der virkelig har virket overbevisende for mig var
"Wordpress Automatic Upgrade (WPAU)"-pluginet.
Som navnet antyder hjælper pluginet med hurtigt og let at opdatere til den nyeste version, og i disse dage med virus, orme og sql-injections alle vegne kan man næppe få sikkerhedsopdateringer nok :-).
Når pluginet er installeret vil der i toppen af administratorsiderne være et "banner" der informerer dig hver gang der er en ny wordpressopdatering tilgængelig, et enkelt klik fører dig til opdateringssiden. Opdateringen foregår via. en håndfuld lette skridt, og minder meget om den procedure der også bruges på windows når man skal installere programmer, altså bare klik "næste", "næste", "næste", "afslut".
Hvor det på Windows nogen gange kan virke underligt at man skal trykke så mange gange på samme knap tilsyneladende uden speciel grund, har hvert enkelt step i WPAU's opdateringsprocedure et reelt formål.
De første 2 steps bruges til at lave back-up af hele din blog. Dette "burde" som sådan ikke være nødvendigt, da en opdatering jo "burde" foregå let og smertefrit (hvilket det har gjort hver gang jeg har brugt WPAU), men man kan jo aldrig vide, så det er godt at være på den sikre side :-)
Altså første step, back-up af alle dine wordpress filer (themes, plugins osv.), step to, back-up af din database. WPAU giver dig også direkte links til at downloade begge back-ups til din egen maskine, så du er helt sikker på der ikke sker noget.
De næste par steps hænger tæt sammen. I det første vælger man hvilken wordpress version man vil opgradere til. Steppet har pt. ikke den store nytte da der kun er mulighed for at opdatere til nyeste officielle wordpress version. Senere vil det dog blive muligt at opdatere til nyeste version på sit eget sprog.
I det næste step sætter WPAU bloggen i "maintenance mode", dvs. bloggen "slåes fra" så WPAU kan få lov til at opdatere i ro og mag, uden at nogen har mulighed for at pille ved sitet eller databasen imens. Derudover bliver alle plugins deaktiveret, så man kan være sikker på at disse ikke skaber ballede i opdateringen, samt den anden vej rundt, at opdateringen ikke ødelægger dine plugins, eller disses indstillinger. Herefter sørger WPAU selv for at opdatere bloggen, og alle plugins reaktiveres, sammen med resten af bloggen.
Sværere er det ikke. Nu er hele bloggen opdateret (som sædvanlig mærker jeg ingen problemer :-)). For en sikkerheds skyld bør du dog checke siden igennem engang, bl.a. kan der ske fejl der gør at ikke alle plugins bliver reaktiveret af sig selv, men de par sekunder det tager at gøre dette selv, vil jeg mene er givet godt ud i forhold til hvor længe det ville tage at opdatere hele bloggen manuelt.
En sidste bonus er at WPAU også kan sørge for at opdatere dine plugins for dig ved et tryk på en knap. Så bliver det ikke meget lettere.
All in One SEO Pack
Som du måske har gættet hvis du kigger lidt rundt på mine andre indlæg, er jeg meget interesseret i teknik, IT og internet. En af de ting jeg synes er ret interessante er Search Engine Optimization, eller populært sagt, hvordan man bliver nr. 1 hos google.
For at få en god placering på google, gælder det om at få sin side til at virke relevant i forhold til det folk søger efter, og nogle af de ting google kigger på for at bestemme en sides relevans er bl.a. sidens title, og "meta tags". Titlen er den du ser op topbaren, det vil på denne blogpost være "Spændende Wordpress plugins | Jesper Jarlskov". "Meta tags" er lidt bedre gemt, og du skal ind og kigge i kodens "source" for at finde disse, de er dog også kun henvendt til søgemaskinerne, og ikke til gæsterne på siden.
Normalt giver wordpress mulighed for at sætte nogle default-værdier til både sidens titel, og meta tags, og så vil disse blive brugt på alle de sider der findes på sitet, men her kommer
"All in One SEO Pack" pluginet ind i billedet. Dette plugin giver mulighed for at specificere alle disse tags, til hvert enkelt af dine posts, og giver dig på den måde mulighed for at fortælle google hvilke søgeord der vil være relevant for hvert enkelt af dine indlæg, og på den måde vil pluginet kunne hjælpe dig i kampen op af googlestigen.
Dog skal man passe på med bare at læne sig tilbage og vente, da det stadig kræver relevant indhold hvis du vil have folk til at besøge din side ;-)