Gratis software? Det er der penge i!

Eller er der? Det vil Magasinet Penge i morgen, onsdag d. 29/10 tage op. Det handler om et indslag hvor en dansk familie får udskiftet sine 3 windows computere med 3 Ubuntucomputere, familien skal så bruge disse 3 computere i 17 dage som erstatning for deres almindelige installationer, og de skal herefter tage stilling til om de mener at Ubuntu, og de andre open source programmer de får stillet til rådighed kan leve op til familiens behov, samt de krav faderens virksomhed stiller.

Da programmet præsenteres af Magasinet Penge omhandler det selvfølgelig hovedsageligt det økonomiske perespektiv, og jeg vil da også mene at det er et rigtigt relevant sted at tage fat. Ikke mindst fordi vi i følge eksperterne er midt i en økonomisk krise. Det er da også rigtigt at en utrolig stor del af udgiften ved køb af nye computere, kommer fra licensomkostninger til programmerne, og ofte får man ikke engang programmerne med på en CD så man kan installere det hele igen efter at have formatteret computeren. Der er altså potentielt tale om flere tusind kroners udgift, til lånesoftware. Ydermere er det for mig, skræmmende at se hvordan nogle softwareproducenter ligefrem kræver at deres kunder skal købe en helt ny udgave af deres software efter X antal år, oftest med tvungne hardwareopgraderinger (oftest lig køb af ny computer) til følge.

Da jeg som før skrevet går meget op i open source og fri software, og selv bruger Ubuntu til dagligt mener jeg selvfølgelig at det sagtens kan lade sig gøre at leve livet uden windows og spare massevis af penge på softwarelicenser. Dermed ikke sagt at Open Source software er gratis, fordi det er det ikke altid, men i LANGT de fleste tilfælde vil jeg mene at der kan findes gratis alternativer til de betalingsprogrammer de fleste familier har brug for.

Martin har skrevet om programmet, og han har sammen med SBC hjulpet med at finde og opsætte maskinerne for familien, og har derfor fulgt nogle af optagelserne. Men det vides stadig ikke hvad familiens endelige dom vil blive. Men jeg er overbevist om at det langt hen af vejen vil være positiv omtale. Der har for nyligt været omtale af Ubuntu i medierne, og dengang kunne det tydeligt mærkes hos os på Ubuntudanmarks forum, med et besøgstal der på kort tid blev firedoblet. Vores supporterhold står derfor klar, også denne gang, til at hjælpe den forhåbentlig store hob af nye interesserede der stormer til forummet efter udsendelsen. Jeg håber op at der også kommer noget positiv omtale af den nye Ubuntu version der sendes på gaden torsdag, samt det store Ubuntu releaseparty, som jeg sammen med de andre fra Ubuntudanmark har planlagt skal afholdes lørdag d. 1/11 på CBS i København.