WordCamp Danmark 2011 - Dag 2

Som nævnt har jeg brugt denne weekend på årets WordCamp Danmark. Jeg skrev i går om WordCamp Danmark, første dag.

Dette indlæg vil omhandle de fleste af mine oplevelser på andendagen. På anden dagen skete der et par interessante ting ud over foredragene og jeg har derfor valgt at fordele andendagen over flere indlæg, men mere om det senere, dette indlæg handler om foredragene.

Da der var 2 aflyste foredrag, var der nogle ændringer i programmet, så dette er altså ikke retvisende for dagen.

Dagens første foredrag var Thomas Clausen, som på første dagen fortalte om webshops. I dag fortalte han om et emne der kom op flere gange i løbet af førstedagen, nemlig custom post types, og taxonomies. Foredraget startede med en introduktion til custom post types og taxonomies. Det var en god introduktion, der fik slået nogle definitioner og forskelle ordentligt på plads. Et hovedtema som Thomas kom tilbage til flere gange, var WordPress' template hierarchy, og hvordan WordPress finder ud af hvilken template der skal bruges, baseret på hvilken post type man arbejder med. Det var et rigtig godt foredrag, der fik slået en række definitioner på plads som jeg synes har manglet lidt. Desuden førte foredraget til en rigtig god debat, og en række længere diskussioner. Det var godt, og slidesne kan findes på SlideShare.

Andet foredrag var Mark Gazel, hovedmanden bag WordPress Danmark, samt hovedforcen bag årets WordCamp (Mange tak!), der snakkede om WordPress Danmark, før, nu og i fremtiden. Mark startede med lidt forhistorie om hvordan WordPress Danmark opstod, samt forløbet op til at han pludselig, uventet, havde fået overdraget ansvaret for hele foreningen. Dette endte ud me en kort opsummering af hvad der er sket siden WordPress meetup'et (lækkert ord!) tidligere på året. Herefter kom han lidt ind på oversættelse af WordPress, og plugins til dansk, hvordan det ofte foregår, samt noget om hvorfor det er vigtigt. Den sidste del af Mark's foredrag handlede om hans tanker vedrørende WordPress Danmark hjemmesiden, både hvordan det så ud nu, og hvad han håbede at se fremover. Dette ledte til endnu en rigtig god debat, denne gang om foreningens hjemmeside, og hvad den evt. kunne bruges til. Desuden spawnede foredraget en arbejdsgruppe, der sidst på eftermiddagen satte sig sammen, og snakkede om hvad der skulle ske fremover, samt hvordan vi skulle nå frem til dette. Mere om det i et senere indlæg. Mark's slides findes som resten online.

Det tredje foredrag blev forestået af Mikkel Breum, der snakkede om WordPress themes, og funktionalitet. En af Mikkels hovedpointer var at themes var meget mere end et pænt design. Langt de fleste theme indeholder også en del teknisk funktionalitet, både i form af indlejret speciel kode, men også i form af inkluderede plugins og tilgængelige shortcodes og custom post types. Dette kan bl.a. give nogle problemer hvis man skifter theme, da man pludselig kan stå med manglende funktionalitet, eller endda manglende blogindlæg, da man har mistet en post type. Mikkel argumenterede for hvorfor plugins bør installeres ordentligt, i stedet for at indlejres i et theme, hvilket jeg synes er rigtig fornuftigt. Jeg synes generelt at det er en god idé som udvikler, at benytte et MVC design pattern, eller en afart heraf, når man udvikler. Selv brugte Mikkel et projekt ved navn TGM Plugin Activation, til at lade sine themes installere de plugins han bruger direkte i WordPress intallationen, det er et projekt jeg selv skal have kigget mere på. Til sidste var han en smule inde på parent og child themes, og opfordrede spirende WordPress designere til at sætte sig ind i WordPress' Theme Review Guidelines, og evt. give en hånd med på Theme Review holdet. I løbet af foredraget nævnte Mikkel bl.a. ThemeForest, WpCandy og Theme.fm som gode steder at finde themes.

Det sidste foredrag bestod hovedsageligt af at folk præsenterede forskellige WordPress projekter de havde arbejdet på, og snakkede om hvilke plugins og teknikker de havde fokuseret på i projektforløbet, samt hvad tankerne bag projektet har bestået af. Der var rigtig mange spændende projekter, så mange at jeg mener disse fortjener et indlæg for sig selv.

Alt i alt var det en rigtig god weekend, med masser af inspirerende foredrag, og endnu flere inspirerende mennesker. Mange tak til alle deltagende, og især til Mark, for at få det hele op at stå! I løbet af dagen blev nævnt rigtig mange forskellige ressourcer, og Thomas Gam har samlet en liste med mange af dem.

Var du med? Hvad var dine indtryk af erfaringer af arrangementet, og de forskellige foredrag?

Edit: Jeg har tilføjet de resterende slides.