WordPress-sikkerhed og brute force angreb
Der er i øjeblikket mange der taler om et botnet der på nuværende tidspunkt skulle være i gang med at brute force sig adgang til WordPress sites overalt. Der skulle efter sigende være tale om et angreb fra op til 90.000 forskellige kilder.
Om et sådan angreb er i gang eller ej skal jeg ikke kunne sige, men det har tilsyneladende fået rigtig mange WordPressbrugere til at genoverveje deres nuværende sikkerhedsniveau, så noget positivt er der da kommet ud af det lige meget hvad.
Jeg ser mange der diskuterer problemet og mulige løsninger, hvilket igen er positivt, men der er mange der ikke har helt styr på hvad der er godt og skidt, og evt. hvorfor, så jeg vil her prøve at give mit bud på nogle overvejelser man bør gøre sig inden man hovedløst kaster sig ud i installation af tilfældige sikkerhedsplugins.
En række supportere på det officielle WordPress support forum har sammen lavet en side på WordPress codex med tips og tricks til at sikre sig mod angrebet, så hvis du vil have den korte version på engelsk kan den findes her. Jeg vil gå lidt mere i dybden og forsøge at forklare det hele på dansk.
Hvad sker der egentlig?
For god ordens skyld vil jeg lige starte med at forklare det egentlige problem, så vi allesammen snakker om de samme ting, og for at give en idé om de overvejelser man bør gøre sig.Botnets? What?
Det omtalte angreb stammer fra et stort botnet. Et botnet er et antal computere der, for det meste uden at ejeren ved det, bliver brugt af tredjepart til andre formål end hvad ejeren af computeren havde til hensigt.I dette tilfælde handler det efter sigende om at bagmændende bag botnettet prøver at tiltvinge sig kontrol over flere computere, for på den måde at udvide deres botnet. De gør det ved at "brute force" sig administratoradgang til maskiner der kører websites bygget på WordPressplatformen. Hvis det lykkedes dem at få adgang til et WordPress-site gør de så dette site til en del af deres botnet, og på den måde vil angrebet vokse hver gang det lykkedes dem at overtage et WordPress-site.
Hvad så med det "brute forcing"?
Brute forcing handler om at tiltvinge sig adgang ved "brute force", altså rå magt. Det foregår ved de simpelthen prøver at logge ind som adminbrugeren, ved at prøve mere eller mere tilfældige passwords, i teorien kan man jo gætte alle passwords hvis man har uendelige forsøg og god tålmodighed. Da der er tale om et automatisk angreb er det ikke noget der koster bagmændende noget tid, og de har derfor rigeligt med tålmodighed.Men hvad kan jeg gøre ved det?
For det første skal du tage dine normale forholdsregler. Sørg ALTID for at holde WordPress fuldt opdateret. Det samme gælder alle installerede plugins og temaer. Dette er ikke specielt for det nuværende angreb, men alt software er usikkert på den ene eller anden måde. Folkene bag WordPress arbejder hårdt for at lukke alle sikkerhedshuller der bliver fundet så hurtigt så muligt, så sørg for altid at være opdateret. Sørg desuden for at slå alle plugins fra du ikke bruger. Som nævnt er intet software 100% sikkert, så en tommelfingerregel er at jo mindre software du har jo bedre.Mht. det nuværende angreb er der selvfølgelig nogle ekstra ting du kan gøre.
Tag backup af alt!
En backup sikrer dig selvfølgelig ikke imod angreb udefra. Men hvis du skulle være uheldig enten at blive offer for angrebet, eller at få ødelagt dit site i et forsøg på at sikre det er det altså noget rarere at have end up-to-date backup, end at skulle starte helt forfra. Sørg altså for at tage backup af både selvesitet (via. FTP) og databasen (f.eks. via phpmyadmin), gerne lige nu, inden du forsøger at øge din sikkerhed.Selve backupprocessen er afhængig af hvor du har dit website liggende, så der kan jeg ikke være så behjælpelig, men der findes som sædvanlig en række forslag på WordPress Codex.
Skift navnet på din adminbruger
Det igangværende angreb udnytter tilsyneladende at WordPress i gamle dage automatisk oprettede en administratorbruger med brugernavnet. Fra version 3.0 og frem har det været muligt selv at bestemme dette brugernavn, men det er ikke alle der har ændret det. En ændring af dette brugernavn vil gøre det sværere at brute force sig adgang til dit site, da angriberne så både skal finde brugernavn og password, i stedet for kun password.Hvis du har en administratorbruger med brugernavnet admin kan det ændres forholdsvist enkelt med et plugin, eller ved et par manuelle skridt:
- Login som din administratorbruger
- I adminpanelet gå til "Brugere" -> "Tilføj ny"
- Opret en ny bruger, sæt brugerens rolle til administrator (med et ordentlig password!)
- Log ud.
- Log ind med din nyoprettede administratorbruger.
- I adminpanelet gå til "Brugere" -> "Alle brugere".
- Hold musen hen over admin-brugeren, og tryk på det "slet"-link der kommer frem.
Brug ordentlige passwords
Dette er vel nok det vigtigste punkt på listen, og desværre nok også det mest besværlige at gøre ordentligt. Sørg altid for at bruge ordentlige passwords der ikke er lige til at gætte. Som sagt foregår det nuværende angreb som et brute force angreb, hvor de prøver sig at gætte sig til dit password, dette vil normalt foregå på en af to måder.Enten kan man prøve fra en ende af, med "a" som password, derefter "b", når alle muligheder er opbrugt prøver man så med to bogstaver, "aa". Dette kan selvsagt tage lang tid, men hvis dit password f.eks. er "asdf" tager det altså ikke lang tid.
En anden metode er at tage udgangspunkt i en ordbog. I stedet for at prøve alle kombinationer af tal og bogstaver nøjes man med ord fra en prædefineret liste af ord. Disse liste vil ofte også indeholde ofte brugte afarter af ord, hvor f.eks bogstaver er udskiftet med tal. Dette betyder at hverken "password" eller "p4ssw0rd" er særlig gode passwords.
Der er skrevet rigtig, rigtig, rigtig, meget om hvordan man gør sine passwords sikre. WordPress Codex nævner også nogle gode forholdsregler man kan forholde sig til. Der henvises desuden til nogle services der kan hjælpe med at generere og huske gode passwords. De væsentligste ting må være:
- Lad være med at bruge personlige oplysninger, såsom dit navn, din fødselsdag eller lignende offentlige oplysninger.
- Lad være med at bruge ord fra ordbogen.
- Længere passwords er generelt bedre passwords.
- Brug en blanding af store og små bogstaver, tal og tegn
Bloker adgang til din loginside
Da det igangværende angreb forsøger at få adgang administratorinterfacet på WordPress sites via den normale loginmetode, er en mulighed for øget beskyttelse at begrænse adgangen til adminpanelet. De to mest brugte metoder til dette er:- Password-beskyt adminpanelet
- Bloker adgang til filen på IP-niveau
WordPress er skrevet i PHP, som bl.a. bruges til at skabe dynamiske hjemmesider. Det betyder at hver gang sikkerheden bliver håndteret i WordPress skal serveren have hele WordPress i gang med at arbejde for først at finde ud af om en bruger skal have adgang til en ressource. Samme sikkerhed kan ofte klares på serverniveau, hvilket betyder meget mindre arbejde for serveren, da en evt. angriber vil blive forment adgang allerede inden WordPress bliver sat i gang.
Password-beskyt adminpanelet
Passwordbeskyttelse kan som nævnt foregå både på server- og på WordPressniveau. Passwordbeskyttelse på WordPressniveau foregår via. WordPress eget loginsystem, det er en beskyttelse vi snakkede om tidligere med ændring af adminbrugernavn, og brug af gode passwords.Passwordbeskyttelsen kan dog også flyttes ned på serverniveau med HTTP authentication. Dette vil resultere i at når du tilgår din WordPress loginside vil du først møde en popup hvor du skal skrive brugernavn og password, og derefter vil du møde den normale WordPress loginside. Dette er selvfølgelig en afvejning af sikkerhed vs. convenience da det kan virke lidt irriterende at skulle logge ind to gange. Hvis du vælger denne metode skal du selvfølgelig huske ikke at bruge samme brugernavn/passwordkombination til begge lag af beskyttelse. WordPress Codex har selvfølgelig også instruktioner til hvordan du opsætter HTTP authentication, både på Apache og Nginx servere.
Bloker adgangen på IP-niveau
En anden metode er at blokere adgangen til WordPress-loginformen ud fra forespørgerens IP-adresse. Hvis du ved at du har en fast IP-adresse og at du vil have den samme adresse lige så længe som du har din WordPressside kan du selvfølgelig lave en opsætning der kun giver den ene IP-adresse adgang til din loginside, men det er de færreste forundt (og nu er ikke tidspunktet til en IPv6-diskussion).Et alternativ, som vil være mere relevant for de fleste, er kun at tillade en IP-adresse X antal loginforsøg, før denne blokeres. Dette kan gøres på WordPressniveau vha. et plugin som WordFence (tak til Kasper Bergholt for anbefaling af pluginet, der tilsyneladende også kan mange andre lækre ting), men igen har vi problemet med at hele WordPresspakken skal startes op, før der kan tages stilling til om en bruger skal have adgang eller ej. Dette er dog noget mere besværligt, og nok ikke noget alle og enhver bare bør kaste sig ud i, men en guide til opsætning af af rate-limiting på Apache kan findes her. Hvis man vil opsætte rate limiting i .htaccess, kræver det dog at man kører Apache med mod_security 2.7.3 eller senere.
Et problem med denne tilgang til det igangværende angreb er at angrebet som forklaret udføres af et botnet der arbejder fra mere end 90.000 forskellige IP-adresser (med mulighed for udvidelse, hvis de får succes). Det betyder at de potentielt kan fortsætte angrebet fra en ny IP, hvis en af adresserne bliver spærret. Dog må der altid være en form for ressource cost tilknyttet hvis angrebet skal flyttes til en ny afsender, da der skal holdes styr på hvor langt hver angriber er nået i ordbogen. Så jo flere lag af sikkerhed du kan opsætte, jo sværere bliver det for angriberen.
Opsummering
Så for at opsummere hvad jeg mener du bør gøre for at højne din WordPress-sikkerhed generelt, og imod det måske igangværende angreb er:- Hold WordPress opdateret, inkl.
- WordPress core
- Alle installerede plugins
- Alle installerede temaer
- Tag backup. Om ikke andet for at gøre det lettere at komme tilbage på benene hvis uheldet skulle være ude.
- Lad være med at have en adminbruger med navnet admin.
- Brug ordentlige passwords. Brug evt. en passwordmanager.
- Passwordbeskyt din loginside.
- Bloker adgangen for IP-adresser der prøver at gætte dit password.